“Ik vind het heel fijn om te doen. Om iets te kunnen betekenen. Ik kom altijd blij, voldaan en dankbaar terug.”
Aniek (21 jaar) doet niet 1, maar 2 MET projecten. Zij is actief in het ontwikkelen van een theatervoorstelling over jonge mantelzorgers én zij begeleidt anderstalige kinderen door middel van leuke taalactiviteiten. Ondanks haar hersenschudding lukt het Aniek om beide MET projecten tegelijkertijd te doen, juist omdat er ruimte is voor je eigen tempo en invulling.
Klik hier voor de uitgebreide versie van dit interview
Route naar twee MET plekken
Als jonge mantelzorger komt Aniek via ’t Honk in aanraking met MET. Samen met andere jonge mantelzorgers ontwikkelt zij als MET project op dit moment een theatervoorstelling. Oorspronkelijk wilde Aniek als MET graag iets met kinderen gaan doen. Naast de theatervoorstelling besloot ze daarom ook taalactiviteiten te gaan doen met kinderen.
MET draagt bij aan het herstel na een pittige hersenschudding
“Ik moet weer langzaam prikkels gaan opbouwen en met MET kan ik mijn tijd nuttig indelen én zelf bepalen wanneer ik een iets wil doen. Als ik moe ben kan ik het ook even uitstellen en ik heb toch een manier om gewoon bezig te zijn en prikkelverwerking te trainen. Ik merk nu dat ik steeds meer qua prikkelverwerking aan kan, dat vind ik voor mij persoonlijk echt heel fijn. Ik merk dat er vooruitgang in zit. De MET is daarin eigenlijk een soort van training voor mij. Ik oefen en kan steeds een stapje meer aan.”
Een bijdrage en boodschap aan de maatschappij
Als bijdrage aan de maatschappij noemt Aniek dat ze met haar MET plek kinderen helpt in hun taalontwikkeling. Met de theatervoorstelling hoopt ze een bepaald beeld te doorbreken wat sommige mensen hebben van mantelzorgers.
Talenten en skills
Aniek haalt veel verschillende dingen uit haar MET. Zo leert ze hoe ze haar werk kan verdelen, durft ze meer, is ze zelfverzekerder geworden en leert ze bijvoorbeeld samenwerken. Een reden waarom ze zoveel moois eruit haalt, komt volgens Aniek ook door de groep: “Dan is het misschien makkelijker om toch die stap aan te gaan. En ook: je hebt iemand die je motiveert, dan is het makkelijker om dingen te ondernemen daarin.”
Wat maakt MET nou MET?
“Je krijgt hulp en je ontdekt andere dingen, het is niet gewoon vrijwilligerswerk en je gaat weer naar huis, het is uitgebreider en iets waar je zelf bewuster bent van je ontwikkeling. Je hebt zelf de regie: wat wil je en wat niet. Dat is toch anders dan dat je elke week bij de kinderboerderij werkt om het konijnenhok schoon te maken. Ik vind het heel fijn om te doen. Om iets te kunnen betekenen. Ik kom altijd blij, voldaan en dankbaar terug.”