MET’ers Caithlin, Evan en Floor

Home / Nieuws / MET’ers Caithlin, Evan en Floor

“Ik vond het interessant dat je een certificaat krijgt. Toen ik verder keek, zag ik dat je veel activiteiten kan organiseren. Dat vind ik heel leuk. Ik had het op school al wel eens vaker gedaan, omdat ik daar in de leerlingenraad zat.”.

In jongerencentrum MC Uden vertellen Caithlin, Evan en Floor enthousiast over de MET-projecten die ze gedaan hebben. Alle drie deden ze dat bij MC, waar ze als vrijwilliger aanwezig waren op de inloopavonden en feestjes organiseerden.

Floor was al vrijwilliger bij het jongerencentrum, toen een van haar collega’s vertelde dat ze ook een MET-project kon doen. Ze kiest ervoor om bij het jongerencentrum een aantal themafeesten te organiseren: “Ik vond het leuk om hier meer mensen naartoe te trekken, en iedereen houdt wel van een feestje en muziek.”. Caithlin en Evan kenden MC al wel, maar kwamen er niet vaak. Dat veranderde toen ze er hun MET-project gingen doen. Caithlin: “Ik vond het interessant dat je een certificaat krijgt. Toen ik verder keek, zag ik dat je veel activiteiten kan organiseren. Dat vind ik heel leuk. Ik had het op school al wel eens vaker gedaan, omdat ik daar in de leerlingenraad zat.”.

Een MET-plek is een laagdrempelige manier om uit je comfortzone te stappen, vinden de jongeren. Ze vinden het nu makkelijker om een gesprek te beginnen met anderen. Evan: “Ik durfde hier eerst niet te komen, omdat er ook jongeren komen die mij gepest hebben. ik heb vooral geleerd om toch die stap te zetten, om wel te komen maar ook met hen in gesprek te gaan om ze beter te leren kennen.”. Hoe hij dat heeft gedaan? “Door hier vrijwilliger te zijn, word je gedwongen om met anderen te praten. Ik ben gewoon op mensen afgestapt. Gewoon hoi zeggen is al sociaal doen.”. Floor oefende tijdens het organiseren van een retroparty met leidinggeven: “Dat was nieuw voor mij, maar ik vond het wel leuk: Aansturen in hoe en wat, welke delen in MC wel of niet open waren, wat er geregeld moest worden. Iedereen reageerde goed op mij als leider, dat vond ik wel fijn.”. Ze hebben door MET allemaal veel nieuwe mensen leren kennen. Caithlin: “Ik ben vrienden geworden met andere jongeren die hier komen. Die vrienden hebben veel zelfvertrouwen en moedigen mij aan als ik iets spannend vind.”.

Caithlin, Evan en Floor zijn blij met de begeleiding die ze tijdens hun MET kregen. Caithlin: “Als ik ergens moeite mee had of vragen had, kon ik altijd terecht. De eerste paar dagen vroegen ze vaak hoe ik het hier vond, of ik ergens moeite mee had. Ze probeerden het nog fijner te maken.”. De begeleiding kon worden afgestemd op de voorkeuren van de jongeren. Evan: “Ik vind het niet fijn als iemand heel de tijd op mijn vingers zit te kijken. Dat heb ik aangegeven en toen werd het ook wel minder. Als ik iets nodig had, kon ik het vragen en kreeg ik antwoord. Verder heb ik aangegeven dat ze me gewoon m’n ding moesten laten doen.”.

Een MET-plek doe je vrijwillig. Je krijgt geld voor het organiseren van activiteiten, maar geen loon zoals bij een bijbaan. De jongeren vinden dat helemaal niet erg. Floor: “Ik doe het werk hier met heel veel plezier. Dit is het hoogtepunt van mijn maandag. Hier kan ik gewoon doen wat ik het liefste doe, bijvoorbeeld muziek maken met andere jongeren. Ik vind het een fijne plek en voel me gewoon mezelf. Dat heb ik niet altijd overal gekund, dus daarom is het voor mij een hele fijne en veilige plek.”.

Tot slot willen de jongeren dit nog meegeven aan jou als lezer:

Floor: “MET is heel leuk om te doen en je bent heel vrij in wat je zou willen gaan doen. Ik zou het absoluut nog een keer doen!”

Evan: “Als je bang bent om naar een jongerencentrum te komen of onzeker bent over wat dan ook, denk ik dat je bij MET kan leren om dat te verminderen. Met een MET-project kom je makkelijker binnen in een jongerencentrum.

Caithlin: “Als je erover twijfelt om een MET te doen, zou ik zeker zeggen: probeer het gewoon! Ik had zelf eerst ook twijfels, maar ik ben toch overgehaald. De eerste keer vond ik het heel spannend, maar na een uurtje vond ik het leuk. Plus iedereen helpt je met van alles. Stel er is iets, je kunt altijd bij iemand terecht. En wil je het toch niet, dan kun je je MET altijd stop zetten. Ik vind dat je het sowieso moet proberen, dat kan nooit kwaad.